pehko.net
pehko.net

Agility - koiriemme ykköslaji!

Tällä sivulla esitellään agilityä lajina meidän silmin katsottuna.

Taustaa

Agility on koiriemme ykköslaji. Miska on osallistunut useana vuotena peräkkäin MM-karsintoihin ja SM-kisoihin. Miskan parhaana saavutuksena yksilö SM-kisojen 6. sija vuonna 1999. Omppu SM-kisoissa 2005 sija 30. Myös Shokki, Anza ja Vekki on osallistunut SM-kisoihin ja MM-karsintoihin. Agilityä on harrastettu perheessämme jo yli 10 vuotta. Ja loppua ei näy. Laji on todella vienyt mennessään.

Tällä hetkellä Vekki ja Winx kilpailee aktiivisesti. Myös Pilkku on saanut jo hieman tutustua agilityesteiden ihmeelliseen maailmaan :)

Kuva: Jari Nevalainen

Collie ja agility

Collie on perinteinen paimenkoirarotu, joka on varsin yleinen Suomessa. Mielestämme hyvä collie omaa kaikki edellytykset menestymiseen agilityssä. Se vaatii koiralta kuitenkin hyviä fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia. Kaikista koirista ei ole koskaan agilitykoiriksi. Collieiden jalostuksessa on aikojen saatossa keskitytty liikaa ulkomuodollisten seikkojen vaalimiseen. Collieista on kadonnut perinteisiä paimennusominaisuuksia, joita mielestämme koira tarvitsee tullakseen menestyksekkääksi agilitykoiraksi. Lisäksi menestyvän koiran tulee olla henkisesti tasapainoinen yksilö. Onneksi tällaisiakin yksilöitä löytyy vielä collieista. Tällaisen yksilön löytäminen vaatii kieltämättä aika paljon huolellista työtä ja tutustumista vanhempiin, sekä niiden eri ominaisuuksiin. Lisäksi ammattitaitoisesti tehty pentutesti auttaa valitsemaan pentueesta sopivimman yksilön agilitykoiraksi. Koirasta pitää löytyä kiihkoa ja taistelutahtoa.

Kuva: Janne Koskinen

Koulutus

Agilityn kouluttaminen alkaa koirillemme jo ihan pentuna. Pienestä pitäen koirien kanssa leikitään repimisleikkejä ja saalistetaan palloa. Samoin estekoulutus aloitetaan jo varhaisessa vaiheessa. esimerkiksi putkea voi opettaa jo ihan pennulle. Koiramme kulkevat kisoissa mukana pennusta asti ns. "haistelemassa ilmapiiriä". Samalla ne tottuvat ympärillä olevaan hälinään ja muihin koiriin.

Varsinainen lajiharjoittelu aloitetaan vasta koiran kasvettua täysikokoiseksi. Aitojen hyppiminen ja esim. A-este ovat voimakkaasti koiraa kuormittavia esteitä, joten näiden esteiden opetus aloitetaan vasta myöhemmällä iällä. Alussa opetetaan este kerrallaan oikea esteen suoritustapa ja siitä edetään pieniin ratapätkiin. Lopuksi yhdistetään opetettu ratakokonaisuudeksi. Pyrimme kouluttamaan koiraa mahdollisimman paljon saalisviettiä käyttämällä. Saaliina toimii patukka tai pallo, joka singahtaa koiran eteen välittömästi oikean suorituksen jälkeen. "Makkarakone" koulutusta emme harrasta. Olemme toimineet myös useiden vuosien ajan Järvenpään agilityurheilijoissa koulutusohjaajina, vetäen eritasoisia ryhmiä.

Kuva: Irene Vinha

Kilpailut

Agilitykilpailuja järjestetään nykyään erittäin paljon. Kilpailuja on tarjolla lähes joka viikonlopuksi ympäri Suomea. Kierrämme itsekin kilpailuissa aktiivisesti. Olemme käyneet kilpailemassa myös ulkomailla. Agility vie aikaamme niin paljon, että muiden lajien harrastaminen on jäänyt vähemmälle.

Agility on erittäin yleisöystävällinen laji ja sen harrastajamäärät kasvavat valtavasti joka vuosi. Kilpailu Suomen huipulla on todella tiukkaa ja siellä menestyminen vaatii ohjaajalta koirineen tinkimätöntä harjoittelua. Ohjaajan ja koiran yhteistyön tulee olla saumatonta, mikäli haluaa menestyä.

Agility alkaa olla todellista kilpaurheilua. Se on laji, jossa kahden erilaisen yksilön yhteistyö punnitaan. Koiran ja ohjaajan yhteistyön ja ominaisuuksien täydellinen yhteensovittaminen tuottaa parhaan lopputuloksen.

Winx puomilla
web design by Evie Rekola